fredag, juni 03, 2011

Pionernas grymma hämd!

Jag älskar pioner! Kan man annat?

I år tog jag mod till mig och flyttade min ena mörkrosa pion. Ajabaja, säger väl du då? Precis som alla andra har gjort... Jag har faktiskt läst mycket om det där med att flytta på pioner. Många påstår ju att man aldrig, ALDRIG ska flytta på pioner men jag har faktiskt hittat information som säger annat. Där läste jag att felet många gör när de flyttar sina pioner är att gräva ner dem för djupt och då blir de ledsna.

Ja, eftersom att jag faktiskt ha velat flytta på dem rackarna i flera år så tog jag mod till mig och grävde upp de små röda skotten och flyttade lite längre bort. Jag lyssnade alltså till de råd som passade mig bäst. Jag var väldigt noga med att sätta de i samma nivå med marken som de suttit förut då de blommade så frodigt för mig varje år.


Det skulle jag inte ha gjort... Mina vackra pioner är sura på mig nu. De hämnas grymt. De stannade i växten och vägrar blomma. Dumma mig! Hur kunde jag?!

Jag har givetvis läst ännu mer på nätet om de kära pionerna och nu med facit i hand så har jag läst just detta; man kan visst flytta pioner MEN de kan sluta blomma i ett år eller två (!!!) men sen kommer de igen. Hmpf! Så dumt. Av mig.
Så här frodigt växer systerplantan till min sura pion.
 Låtsas inte om det höga gräset!
Bensinen tog slut i gräsklipparen...
Det blev ju en helt grön bild ser jag nu...med häcken i bakgrunden.

Systerplantans knoppar är så...
...ljuvliga!!!


Här är den - sur som bara den! Lite och tanig. Och ful!
Den brukar växa exakt lika snabbt som systerplantan...


Den här plantans små knoppar ska snart bli
 ljusrosa doftande underbara pioner!
 Jag har en ny pion, ny för i år. Det är en planta med vita pioner. Den har inte vuxit jättefort. Men den står bredvid den där sura mörkrosa plantan och har kanske smittats av humöret.

Nog för att jag kan bli sur om nån skuffar undan mig men att hämnas sådär i upp till två år?! Nä, skärpning du vackra lilla pion!

5 kommentarer:

Hanna sa...

Jag har supermånga knoppar på mina pioner i år! Håller tummarna för att det inte regnar när de slår ut, det är så trist med ruttna blommor. Ett tips som har fungerat för mig och mina pioner är att vara noga med att dra bort allt gräs och ogräs där pionerna står. De vill inte ha konkurrens om rötterna. Då blir de ledsna och kan inte ta sig så bra.

Marie A sa...

Jag har också många pioner, några står redan i full blom (mörk cerisrosa), några som kommer senare som är vitrosa och ser ut som en bakelse. Jag har också flyttat på några av mina, blommade inte samma år men redan året därpå. Och jag håller med Hanna att gräset måste bort för de tar all kraft och näring. Sedan skall du se att de tar fart. Jag har även läst att nyinköpta pioner tar minst ett år på sig att rota sig.

camillos sa...

Jo jag vet, jag brukar hålla rent runt pionerna. Men blommar dina redan Marie? Det kan ju vara en annan sort iofs. Bäst jag går ut och kollar till mina.
Det låter bra att dina flyttade pioner blommade nästa år. *hoppas*

Marie A sa...

Den som blommar nu hos mig tror jag är en "bonpion", den är lite lägre och kraftigare, 0,5m hög kanske.

Hanna sa...

Inga av mina pioner blommar än. Däremot blommar grannens röda bonnpioner. En massa fina knoppar har jag i alla fall!