söndag, juni 26, 2011

Karaktär

Karaktär. Vad är det? Ha du det? Är du det?  Enligt Wikipedia kännetecknar karaktär en persons läggning eller moral, bland annat. Personer med stark eller egen personlighet kan minsann vara en karaktär, enligt Wiktionary. Ibland är det i negativa meningar man pratar om karaktärer. De personerna kan vara lite udda, inte lik alla andra. Men det brukar vara i positiv mening man pratar om någon som en karaktär. En sån person som inte gör som alla andra, fast på ett positivt sätt. På ett banbrytande sätt. En sån person som man gärna härmar och följer. Du vet, den där käcka och utåtriktade personen. Som alla gillar.

Men ingen gillar väl en karaktärslös typ. Eller hur? En sån där omoralisk person som gör allt fel. Som inte gör som alla andra, fast på ett negativt sätt.

Herregud, vad babblar Camillos om nu då? Har hon fått solsting? Nä, men jag har funderat lite. Eller mycket faktiskt. När man sitter tillsammans med ett gäng karaktärer så framstår man helt plötsligt som en karaktärslös typ.  För karaktärerna vet minsann hur man håller sin kropp i trim. De vet hur man ska äta rätt. Alltid. De vet hur mycket man ska träna. De vet att det bara gäller att ha karaktär. För det har tydligen de där karaktärerna.
De vet också hur lätt det är att sluta röka. Tvärt. Det är bara till att sluta. Man bara bestämmer sig. Det gäller bara att ha karaktär. För det har tydligen de där karaktärerna.
Inte för att de där karaktärerna någonsin har haft viktproblem eller rökt en enda cigarett i sitt hela liv. Ånej, de har ju karaktär. Ändå vet dem tydligen precis hur man ska göra. Skitbra. Grattis till dem! Jag menar det, det är ju jättebra att de har sån karaktär de där karaktärerna.

När man är den enda karaktärslösa människan i ett sammanhang så är man inte ens med i diskussionen. Det är liksom ingen idé. Vem lyssnar på en karaktärslös typ?

Men det är kul att höra deras resonemang. Man bara slutar. Man bara bestämmer sig. Man bara har karaktär. Så det så.

5 kommentarer:

Hanna sa...

Haha, låter som om någon har träffat på några karaktärer med karaktär under midsommar?

NEWYORKMAMMAN sa...

Karaktär att sluta lyssna kanske? Undrar en som totalt saknar karaktär vad det gäller det mesta. Men sluta röka, jo det gjode jag faktiskt helt tvärt. För 17 år sedan. Skulle väl vara det enda då.

Marie A sa...

För att lyckas med allt de där som dina karaktärspersoner säger handlar det om en ENORM VILJA och att man har gett sig sjutton på att lyckas. Och alla kan inte lyckas med allting för då hade vi inte haft olika karaktärer runtomkring oss, hur tråkigt hade inte det varit =)

mockapocka sa...

Håller med Marie. Det är ju det karaktärslösa hos människan som skapar karaktären. Eller i alla fall delar av den. Skulle kännas helt hemskt att bara ha "karaktärsfasta" (=perfekta enligt de själva) människor runt omkring sig. Jag tänker att man kanske skulle bli lite fördomsfull och kanske trångsynt om man alltid visste hur man gjorde rätt. En besserwisser helt enkelt. Fast jag hoppas inte. För alla oss andras skull. Vi ska ju stå ut med de där karaktärerna.

vally sa...

Man blir jätteglad när man träffar på någon, som inte har så mycket karaktär. Då känner man sig inte så ensam.
Strålande inlägg Camillos.
Kul läsning.