måndag, juli 13, 2009

ÖA

Jag och sonen kom hem från en liten minisemester på Visingsö i går. Sonens "epafarfar" härstammar från ÖA (som de bofasta säger) så vi har varit på besök där många gånger förut.

Fast i år var första gången vi fick ordna med boende utanför släkten. Vi har alltid sovit hos epafarfars kusin B i hans stora hus men i år sa han ifrån att han nog inte orkade med att ha folk boende hos honom.
Det kändes ganska snopet, men jag kan gott förstå honom. Han är pensionär sedan några år tillbaka och van vid att sköta sig själv och ingen annan. Det är klart att om det då stormar in åtta semestersugna släktingar från landets framsida så kan det bli lite för mycket...

Vi bodde i alla fall på vandrarhem och det var hur bra som helst (förutom att ALLT vårt pålägg försvann från kylskåpet...genom ett missförstånd eller genom stöld vet vi inte...)

Nja, hur bra som helst vet jag inte. Förutom det där med pålägget så var det en sak till som jag blev lite ilsk av, nämligen att städskåpet var placerat inne bland damernas duschar.

VEM har sagt att damerna ska städa???

Grrr...

Detta besöket på ön gjorde vi som riktiga turister eftersom att sonens farbrors flickvän aldrig varit där förut, så vi var ju tvungna att visa runt henne. Det finns väldigt mycket intressant att titta på där på Visingsö, det är en historiskt viktig ö.

Sen har Jan Guillou's böcker om Arn gjort att turisterna väller över på de små färjorna som går från Gränna...

Jag glömmer aldrig mitt allra första besök hos tant Elsa på Visingsö. Sonens pappa ville så gärna visa mig denna fina plats på jorden, där han tillbringat alla sina barndoms somrar.
Det var bara det att vi träffades i smällkalla vintern och eftersom att sonens pappa inte kunde vänta till sommaren så åkte vi i lånad bil till ett vintrigt Visingsö. Färjan över från Gränna tar 25 minuter så vi fick ha på värmen i bilen för att inte förfrysa. (Fast det var ganska mysigt...)
När vi kom fram till ön var där helt svart. Kolsvart. Hela ön var mörklagd, för det var strömavbrott. På hela ön!

Med hjälp av bilens lyktor hittade vi hem till tant Elsa som hälsade oss välkomna med en ficklampa i handen. Det var ju ganska speciellt, så det glömmer jag nog aldrig...

Här kommer några av alla 95 bilder jag tog i helgen...


2 kommentarer: