tisdag, mars 01, 2011

Sommarjobb

Förut satt jag med sonen när han fyllde i ansökningar till sommarjobb. Digitalt, via nätet. Jag hoppas verkligen att han får nåt!

Jag har alltid sommarjobbat. Alltid var kanske att ta i, det var inte tal om barnarbete, men som tonåring. Jag har städat på ålderdomshemmet här i byn en sommar. Det var ett hyfsat bra jobb förutom att det var lite ensamt att gå där med min lilla städvagn och göra samma sak varje dag. Men jag fick mycket uppskattning av de gulliga gamla tanterna och farbröderna som bodde på hemmet.
En sommar jobbade jag som barnflicka åt en mycket rik familj. Det var ett glassigt jobb. Pappan jobbade mest hela dagarna, mamman åkte på sina dagliga shoppingturer till NK och jag var kvar i det vackra hemmet med en nio månaders gammal liten flicka som mest sov. Glassigt alltså.

Men mitt bästa sommarjobb var nog på Konsum. Där var det knappast tal om nån digital ansökan eller nåt cv. Det var faktiskt pappa som pratade med föreståndaren som sa att jag kunde komma ner och prata och vips så hade jag fått jobb.
Detta var på den tiden då man knappade in alla priser manuellt OCH man använde sig av huvudräkning på riktigt. Dessutom fanns det fortfarande fem- och tjugofemöringar i kassalådan.
Det mest moderna jag var med om på Konsum var när vi fick nya kassaapparater där vi knappade in PLU-nummer på många av varorna. Jag fick lära mig PLU-nummer för alla mejerivaror, frukt och grönsaker. Tur att jag har så lätt för siffror. Jag glömmer faktiskt aldrig att bananer hade PLU 610.
Jag trivdes bra på Konsum och där blev jag kvar länge. Efter sommaren jobbade jag helger och till slut hade jag mina fasta helgtider så jag tjänade en go slant under gymnasietiden.

Har du haft nåt bra sommarjobb?

12 kommentarer:

Newyorkmamman sa...

Vad gammal du är!!!;-)
Bara trist sommarjobba för min del. Televerket, på den tiden det fanns. Snacka om gammal!

camillos sa...

Tack för det Televerket!
Hahaha, det är väl bara vi gamlingar som minns den reklamen? ;))

Hanna sa...

Liseberg...

Anonym sa...

Kontor i några somrar och sedan Liseberg under gymnasietiden. Jobbade även utanför säsong på Lisebergshallen under alla spelningar. Det var tider det =)
/Marie Axner

britta sa...

mitt sommar jobb var att hjälp pappa på plantskolan.jag skulle slänga ut konstgödsel växtraderna jag fick 50 öre raden. men det var inte så roligt så efter halva dagen åkte jag med kompisarna och badade i stället.

camillos sa...

Liseberg verkar kul att sommarjobba på. Eller?
Men jag förstår varför du hellre stack ner till sjön Britta! ;))

Hanna sa...

Liseberg var roligt om du var på rätt plats. De i hjulen hade det glassigast med många raster och fri tillgång till godis. Attraktionsskötarna hade också många raster men inget gott att tugga på. Kioskerna hade kasst med raster men en hel del att mumsa på. :)

Anonym sa...

Liseberg var precis som Hanna skriver. Jag jobbade själv i kioskerna men upplevde inte att vi hade kast med raster. Var ansvarig i en kiosk och vi såg allt till att alla fick bra med rast. Sedan var det ju en del roliga personalfester...
/Marie A

Newyorkmamman sa...

Liseberg glömde jag ju! Den sommaren jag jobbade där regnade det precis hela tiden. Twisthjulet och ja vi käkade Twist som galningar. Det var ganska trist för där var inget folk. Hanna och Marie, när jobbade ni där?? Jag minns inte vilken sommar jag jobbade...kan det ha varit 1991 kanske? Snacka om gammal: 1900-talet!!!

Marie Axner sa...

Kajsa, jag var där -87 -88 och -89
(låter om 1800-talet när man ser det nerskrivet!!)
/Marie A

Annika sa...

Hasselblad Svenska och Liseberg. Helgjobb i hemsjukvården.

camillos sa...

Annika, jag minns när du stod i kioskluckan på Liseberg och vi åt upp de där munkarna som ändå inte gick att sälja för de av nån konstig anledning var lite trasiga... ;))