tisdag, februari 01, 2011

Goda råd från förr

Jag har en kasse med några gamla tidningar som jag satt och bläddrade i . Fast mycket försiktigt eftersom att de är gamla, riktigt gamla. Det är bland annat ett exemplar av Göteborgs Posten från 24 November 1923 och några exemplar av tidningen "Vårt hem".


Den här tidningen är från 1933
En spalt i tidningen heter "Evas dag" och den beskriver här utförligt hur man ska tvätta håret och framför allt hur man INTE ska tvätta håret. Det står bland annat så här:

Ett rentvättat hår ger oss en känsla av tillfredsställelse, som inte kan beskrivas, den måste kännas. Det är också nästan oförlåtligt av en kvinna att inte sköta sitt hår ordentligt, då det inte kostar många ören att få det rent. Det finns så många utmärkta schamponeringsmedel att köpa till ett så billigt pris, att ingen för den skull behöver avstå från att vara "renhåriga". Och i värsta fall duger vanlig såpa, fastän sådan i regel är något för kraftig och lätt gör håret risigt. Men jag sade också därför "i värsta fall"...I ett annat uppslag kan man läsa rubriken "Om jag skulle gifta mig" där man kan läsa lite om hur man bör eller inte bör göra som nybliven hustru. Under underrubriken "skulle jag inte" kan man bland annat läsa:

  • inte sätta som oeftergivligt villkor att få bo i fyra rum och kök, bara därför att mamma och pappa hyrde så.
  • inte låta honom allför mycket förstå hur vanvettigt jag älskade honom.
  • inte gräla om han kom för sent till middagen, d.v.s första eller andra gången, men gud nåde honom den tredje.
Nästa underrubrik lyder "däremot skulle jag..." och där kan man bland annat läsa:

  • ...tiga då han grälade, varpå jag skulle kyssa honom och fråga, om han verkligen menade allvar med sina anklagelser (fantastisk föresats!).
  • ...laga hans älsklingsrätt tre gånger i veckan, om jag också avskydde varje bit av den (t.ex. korvkaka).
  • ...vara glad och tacksam om maken motsvarade hälften av de förhoppningar jag ställt på honom i den drömbild, som jag skapade när jag såg honom första gången.
Det är ganska kul att läsa hur de tänkte för 78 år sedan!

Undrar hur kul det är att läsa dagens tidningar år 2089?

1 kommentar:

Hanna sa...

"Oförlåtligt" att sköta sitt hår... *Fniss*

När vi flyttade in i vårt gamla hus hittade vi allra första numret av G-P. 4 maj 1813. Fantastiskt!