söndag, januari 16, 2011

Mattelåda och språklåda

Efter mitt heldeppiga förra inlägg måste jag nog göra ett lite trevligare inlägg. Det jobbiga som har hänt är fortfarande lika jobbigt och jag vill fortfarande inte skriva här vad som har hänt men det har ju faktiskt hänt bra saker denna veckan också.
Som till exempel att vi hade examination i vår kurs i Borås i torsdags då vi äntligen fick visa upp våra matte- och språklådor. Jag satt ända in i det sista och skrev mina momentplaneringar till varje låda, ända till...över midnatt faktiskt.

Det var jättekul att få se allas lådor och att få höra hur alla har tänkt. Jag fick massor av inspiration så att jag kan fortsätta utveckla mina egna lådor. Jag hade såklart med mig min  kamera och tog bilder av alla fina lådor och nu kan jag väl bjuda på bilder från mina lådor. Jag har nämligen suttit jättemycket vid datorn och försökt leta efter inspiration till mina lådor och det har inte varit så lätt. Om någon kan inspireras av mina lådor så är väl det jättebra!

Jag har alltid drömt om att få göra en alldeles egen Lattjolajbanlåda, ungerfär som Brasse i "Fem myror". Nu har jag gjort min språklåda till en variant av den. Fast utan djurlätena...Ja, det gick åt mycket klister!Insidan klädde jag med rött sammetstyg och glitter. Vad finns i den lilla röda påsen?Jo sagan om det ulliga fåret, en saga jag hittade på nätet och som jag anpassade lite efter vilka djur jag hittade och efter åldern på min barngrupp.I kuvertet låg detta Lottospel med bilder av olika saker man stöter på i vardagen, vilket kan utöka ordförrådet hos barnen.Mattelådan består som du kan se av tre lådor. Jag hittade dem på Gekås och när jag fick syn på dem och alla siffror så bestämde jag mig snabbt för att använda mig av dem. Jag har dessutom med alla tre lådor för på det sättet kan man öva stor-liten-mittemellan och prepositoner bara genom att leka med själva lådorna. Jag har tre olika innehåll i mina mattelådor, det ena är fem bollar i olika storlekar.Det andra är sången/ramsan "Fem fina fåglar". Fast barnen tyckte att min uggla såg ut som en mus...
För att ytterligare öva på femkamraterna gjorde jag denna lilla byrå av fem tändsticksaskar (mellanstora askar). Lådorna har olika färg inuti varje låda och varje låda är numrerad. Jag har plockat fram lite olika varianter av material som man kan använda sig av inuti lådorna.

Min systerdotter som är drygt fyra och ett halvt år testade byrån med röda hjärtan i lådorna, jag hade lagt ett hjärta i låda nummer ett, två hjärtan i låda nummer två osv. Hon hade riktigt roligt och jag märkte snabbt hur jag kunde utmana henne. Då kände jag nog att den lilla byrån blev helt rätt. Jag tog till exempel fram ett hjärta från låda nummer ett och sa till henne att jag egentligen behövde fyra hjärtan, hur många fler behövde jag då? Hon öppnade snabbt den tredje lådan där det låg tre hjärtan och då hade jag fyra hjärtan i min hand.

Man kan använda byrån på många olika sätt, man kan till exempel plocka ut alla lådorna och rada upp på bordet. Något som också är viktigt, det märkte jag framför allt när jag provade byrån på tvååringarna på jobbet, är att låta barnen leta lite fritt med materialet först. De är ju nyfikna de små liven!

Som sagt, nu ska jag fortsätta göra lådor/väskor och en massa nya innehåll. Tack för inspirationen alla goa tjejer i klassen!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Så fina Camilla! Å roliga förstås :-)
Varm kram från Ulle bulle

Vally sa...

Du är fantastisk.
Så har du att brås på också.

Hanna sa...

Men vad roligt! Detta kommer jag ihåg att jag pysslade med som förskollärare också då det begav sig. :)

Anonym sa...

Vad roligt och vad duktig du är. Du är fantastisk och känns som om att du är en bra förskolelärare. :) Kram Ellinor

Anonym sa...

Hej!

Går samma kurs nu i Borås som du gjorde :) Fantastiskt roligt! Önskar att alla hade gått den för man får verkligen flera tankeställare. Ser arbetet på ett annat sätt nu.
Håller nu på med mina lådor. Har bestämt mig vad mina ska innehålla. Sitter med momentplaneringen..
Jätteroligt att du delar med dig av ditt fina arbete. Keep on going!! :)

Mia

camillos sa...

Tack för din kommentar Mia och lycka till!!!